TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Příprava tvarožníku není žádná věda. Příprava je jednoduchá a chuť fantastická! Nejlepší balzám pro vaše chuťové buňky.

Ingredience

6 vajec
špetka soli
1 citron
1 kg tvarohu
250 g cukru
50 g vanilkového cukru
2 balení vanilkového pudingu
2 lžíce hnědého rumu
máslo
strouhanka

Postup

Připravte si misku, ve které budete připravovat těsto. Oddělte bílky od žloutků. Bílky dejte do misky a přidejte k nim špetku soli a vyšlehejte na tuhý sníh. Citron umyjte a kůru jemně ostrouhejte.

Teď budete pracovat s větší mísou, připravte si ji. Do ní dejte tvaroh, přidejte žloutky, cukr, vanilkový cukr, pudingový prášek a nastrouhanou citronovou kůru. Dále přidejte rum a míchejte. Jestliže z nějakého důvodu rum přidávat nechcete, není nutný. Jiný alkohol do těsta dávat nedoporučujeme. Konzistence těsta by potom mohla být jiná.

Míchejte metličkami tak dlouho, až získáte krásně hladký tvarohový krém. Do tvarohového těsta vmíchejte připravený vyšlehaný sníh. Připravte si formu, ve které budete tvarožník péct. Formu napřed vymažte důkladně máslem a vysypejte strouhankou.

Ujistěte se, že ve směsi nemáte žádné přebytečné hrudky. Pokud ano, míchejte, dokud ne-zmizí. Pak těsto nalijte do připravené dortové formy.

Těsto důkladně uhlaďte a dejte péct do předehřáté trouby zhruba na 60 minut.

Je-li koláč hotov, poznáte podle toho, že má jeho povrch krásně zlatavou barvu. Nezapomeňte ale ani na vnitřek. Zda není syrový, zkuste pomocí špejle. Tvarožník také nesmí mít světlé strany, pokud tomu tak je, dejte ho ještě alespoň na dalších deset minut zpátky do trouby na dopečení.

Hotový tvarožník nechte alespoň dvacet minut vychladnout. Pak už se do něj můžete s chutí pustit. Podávejte nejlépe k šálku skvělého ovocného čaje anebo k teplému mléku. Výborný je také s čerstvým ovocem, nejlépe se k němu hodí maliny.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články