reklama
TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami.

Suroviny na kachní prsa

1kg kachních prsou (s kostí)
sůl a pepř

Suroviny na pomerančovou omáčku

50 g cukru krystal
200 ml vody
2 větší šalotky
4 lžíce červeného vinného octa
šťávu ze 4 velkých pomerančů
1 badyán
4 hřebíčky
100 g másla

Suroviny na přílohu

1 kg malých brambor
olivový olej (na zakápnutí)
sůl (na posypání)
jarní cibulku na ozdobu

Postup

Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí.

Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.

Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.

Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří.

Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat – stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 – 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání.

Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče. Za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.

Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 – 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.

Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 – 15 minut. Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pompeje vydaly další oběť: březí želvu
21stoleti.cz

Pompeje vydaly další oběť:...

Archeologové v Pompejích objevili pozůstatky...
Bombardování Nitry: Šlo o pomstu za neúčast v SNP?
epochaplus.cz

Bombardování Nitry: Šlo o...

Do německé kapitulace už nechybí ani čtrnáct...
Záhadná smrt studentky v červených šatech
epochaplus.cz

Záhadná smrt studentky v...

Dvaadvacetiletá Betsy studuje na Pensylvánské...
Zázrak z Rychnovského vrchu: Uzdravovalo mariánské zjevení
enigmaplus.cz

Zázrak z Rychnovského vrchu:...

Zprávy o zjeveních Panny Marie doprovázených...
Bojí se, že jí manžel brzy uteče?
nasehvezdy.cz

Bojí se, že jí manžel brzy...

Je to jen pár měsíců, co se...
Suchdol nad Lužnicí: Koupání v pískovně
epochanacestach.cz

Suchdol nad Lužnicí: Koupání...

Ve výčtu aktivit, na...
Zesnulá teta mi věnovala amulet
skutecnepribehy.cz

Zesnulá teta mi věnovala...

Před pár lety jsem zažila...
Z PBG se stává fashion brand
iluxus.cz

Z PBG se stává fashion brand

PBG představuje v těchto dnech první spolupráci...
Snaží se utajit svoji novou lásku?
nasehvezdy.cz

Snaží se utajit svoji novou...

Krásná herečka Sabina...
Pozvání do interiérové krajiny
rezidenceonline.cz

Pozvání do interiérové krajiny

Barcelonský byt je ojedinělý útulnými zákoutími,...
Kotník dokáže zkomplikovat pohyb
panidomu.cz

Kotník dokáže zkomplikovat...

Pohybový aparát: kosti, klouby, svaly a šlachy slouží...
Pumapunku: Kdo vytvořil tajemný komplex v Bolívii?
epochalnisvet.cz

Pumapunku: Kdo vytvořil...

Téměř každý, kdo navštíví jihoamerickou Bolívii, zamíří...