TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami.

Suroviny na kachní prsa

1kg kachních prsou (s kostí)
sůl a pepř

Suroviny na pomerančovou omáčku

50 g cukru krystal
200 ml vody
2 větší šalotky
4 lžíce červeného vinného octa
šťávu ze 4 velkých pomerančů
1 badyán
4 hřebíčky
100 g másla

Suroviny na přílohu

1 kg malých brambor
olivový olej (na zakápnutí)
sůl (na posypání)
jarní cibulku na ozdobu

Postup

Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí.

Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.

Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.

Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří.

Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat – stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 – 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání.

Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče. Za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.

Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 – 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.

Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 – 15 minut. Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Místo svatby se dočkala jen hořkého konce?
nasehvezdy.cz

Místo svatby se dočkala jen...

Málokdo by řekl, že Lucie...
Američtí vědci slaví úspěch: Podali žábě lék, po kterém jí dorostla amputovaná noha
21stoleti.cz

Američtí vědci slaví úspěch:...

V přírodě existují tvorové, kteří disponují...
Římský hrnec není vykopávka
panidomu.cz

Římský hrnec není vykopávka

Nádobí, ve kterém se dá péct i dusit bez tuku,...
Opravdu zkrotila svého manžela, nebo si to jen myslí?
nasehvezdy.cz

Opravdu zkrotila svého...

Říká se, že ADÉLA...
Denní hydratace je klíčová pro vitalitu naší pleti
iluxus.cz

Denní hydratace je klíčová...

Aktuální náročné období si od nás vysloveně žádá...
Filmy, které dokáží diváky vystrašit k smrti
enigmaplus.cz

Filmy, které dokáží diváky...

Milovníci kinematografie s oblibou sestavují nejrůznější...
Ochočení tažných zvířat: První koně domácí se pásli na jihu Ruska
epochaplus.cz

Ochočení tažných zvířat: První...

Vědci si dlouho lámali hlavu s otázkou, odkud vlastně...
Ztráta sluchu zvyšuje riziko demence a prohlubuje sociální izolaci seniorů
epochalnisvet.cz

Ztráta sluchu zvyšuje riziko...

Podle aktuálních statistik ČSÚ tvoří věková skupina...
Harfiště: Nový dětský koutek v Galerii Harfa, který si oblíbí i rodiče
epochanacestach.cz

Harfiště: Nový dětský koutek v...

Galerie Harfa opět...
Na Silvestra jsem udělala pořádnou hloupost
skutecnepribehy.cz

Na Silvestra jsem udělala...

Ten poslední den...
Nepopsatelný pocit blaženosti
rezidenceonline.cz

Nepopsatelný pocit blaženosti

Pokud vyzkoušíte přírodní, svými...
Za zavřenými dveřmi: Mark Zuckerberg žije ve stínu magnólií
epochaplus.cz

Za zavřenými dveřmi: Mark...

Je osm hodin ráno. Internetový podnikatel...