TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Přemýšlíte co k slavnostnímu obědu? Zkuste delikátní kachní prsa na pomerančích s pečenými bramborami.

Suroviny na kachní prsa

1kg kachních prsou (s kostí)
sůl a pepř

Suroviny na pomerančovou omáčku

50 g cukru krystal
200 ml vody
2 větší šalotky
4 lžíce červeného vinného octa
šťávu ze 4 velkých pomerančů
1 badyán
4 hřebíčky
100 g másla

Suroviny na přílohu

1 kg malých brambor
olivový olej (na zakápnutí)
sůl (na posypání)
jarní cibulku na ozdobu

Postup

Brambory umyjte a dejte je vařit doměkka. Uvařené slijte a nechte je vychladnout. Chladné brambory lehce rozmáčkněte a rozložte je na plech. Každou bramboru zakápněte olivovým olejem a posypte solí.

Dejte péct do trouby předem vyhřáté na 240 °C zhruba na 20 minut, dokud nebude povrch brambor upečen do zlatova. Po upečení vyjměte plech s brambory a snižte teplotu trouby na 200 °C.

Mezitím, co se pečou brambory, si připravte pomerančovou omáčku. Pomeranče rozkrojte napůl a vymačkejte z nich šťávu. Případná dužina ve šťávě nevadí.

Do menšího hrnce nalijte vodu a přisypejte cukr krystal. Promíchejte a nechte 5 minut vařit, dokud se část vody neodpaří.

Pak přidejte nadrobno nakrájenou šalotku a nechte ji v cukrové vodě zkaramelizovat – stále míchejte, aby se cibulka nepřipálila. Potrvá to asi 5 – 8 minut. Poté přidejte červený vinný ocet a nechte 3 minuty vařit za stálého míchání.

Pak přidejte šťávu z pomerančů, hřebíček a badyán. Za stálého míchání vařte 5 minut, odpaří se voda a zůstane silná chuť pomeranče. Za stálého míchání přidávejte postupně kousky másla, dokud se všechno nerozpustí. Minutku provařte a nakonec vše rozmixujte do hladka pomocí tyčového mixéru.

Nakonec připravte kachní prsa. Prsa omyjte, očistěte a zbavte kostí. Kůži lehce nařízněte, ale opatrně, aby řez nešel až do masa. Připravená prsa vložte kůží na velmi rozpálenou pánev a orestujte je 8 minut. Shora je osolte a opepřete. Poté prsa otočte a orestujte je znovu 5 – 8 minut (záleží na velikosti prsou). Restovanou kůži teprve teď osolte a opepřete.

Restovaná prsa dejte do zapékací mísy a zakryjte je alobalem. Mísu dejte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečte je 10 – 15 minut. Po upečení prsa nakrájejte na plátky a rovnou servírujte s pečeným bramborem. Vše zalijte pomerančovou omáčkou a zasypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Dobrou chuť!

 

 

Nenechte si ujít další zajímavé články