TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Do každého počasí jsou halušky naprosto ideální. Člověk se po nich cítí krásně sytý a zalezl by rovnou pod peřinu. Určitě stojí za vyzkoušení, co říkáte?

Ingredience

500 g brambor
115 g hladké mouky
115 g hrubé mouky
sůl
1 cibule
250 g brynzy
100 g slaniny
100 ml 30% smetany

Postup

Syrové brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu. Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák.

Dejte si vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček zůstane vcelku, tak je konzistence perfektní. Pokud se rozpadne, přidejte ještě mouku a pokus opakujte.

Poté můžete vkládat halušky přes haluškovač. Pokud ho ale nemáte, tak nezoufejte. Nočky se dají dělat i tak, že vezmete dvě malé lžičky a budete dělat mini nočky, které pak budete házet do vody. Jsou pak o něco větší, ale vůbec to nevadí.

Halušky vařte 5–7 minut. Poté sceďte a přendejte do velké mísy. Tip: Tuto dávku těsta dělejte nadvakrát, ať mají halušky prostor při vaření. A s další várkou vyměňte vodu.

Nakrájejte si nadrobno slaninu, případně přidejte i kousek špeku. Připravte si i cibuli, kterou oloupejte a nakrájejte.

Na rozpálené pánvi dozlatova osmažte slaninu. Tu poté dejte stranou a v tuku orestujte cibuli. Smetanu ohřejte v kastrůlku, poté do ní vmíchejte brynzu. Podle chuti osolte a opepřete.

Nakonec vše smíchejte a podávejte co nejdříve. Studené halušky se lepí a ohřívané už nejsou tak dobré. Pro zvýraznění chuti doporučujeme vyškvařit pár malinkých škvarků a přidat je navrch halušek.

 

Tags : halušky

Nenechte si ujít další zajímavé články