TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Na přípravu jsou nenáročné, jen u těch francouzských dávejte pozor, ať jsou pěkně tenké.

Ingredience

4 vejce
400 g hladké mouky
vanilkový cukr
1 litr mléka
200 ml slunečnicového oleje
½ lžičky prášku do pečiva
špetka soli
marmeláda nebo ovoce

Postup

Mějte připravené všechny potřebné suroviny na přípravu, abyste během ní nemuseli něco hledat. Pokud budete těsto míchat ručně, doporučujeme smíchat nejdřív suché a tekuté ingredience zvlášť.

Jinak klidně použijte robot s metličkami nebo mixér. Těsto je dobré udělat i den dopředu a nechat odpočinout v lednici.

Rozpalte si pánvičku a nechte ji trochu zahřát. Poté na středně rozehřátou pánev nalijte trošku oleje a rozetřete ho mašlovačkou. Místo oleje můžet použít i malý kousek másla. Palačinka by neměla plavat v tuku.

Hotové těsto nalijte na pánev a krouživými pohyby jej rovnoměrně rozprostřete. Dávkování těsta samozřejmě musíte přizpůsobit velikosti pánvičky a naběračky. Snažte se vždycky dělat palačinky co nejtenčí.

Trvá asi jednu až dvě palačinky, než se pánev rozpálí na ideální teplotu. Pak už to jde samo a olej na pánev už není potřeba přidávat. Pokud tedy používáte nepřilnavou pánev.

Omáčku můžete udělat jak z čerstvého ovoce, tak i mraženého, to ale musíte nechat trošku rozmrazit. Dejte ho do kastrůlku, lehce podlijte vodou a přidejte cukr podle chuti. Pak nechte provařit, dokud se z ovoce nestane omáčka v požadované konzistenci.

Hotové palačinky servírujte podle chuti s domácí marmeládou, skvělá je ale i jen posypaná cukrem a skořicí. Můžete také použít slané ingredience, pokud nejste zastánci sladkého. Báječně se do nich hodí například špenát nebo masová směs. Přejeme dobrou chuť.

Tags : palačinky

Nenechte si ujít další zajímavé články