TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Lehká a raz dva hotová pochoutka pro celou rodinu. Kouzlo celého jídla spočívá v nadmíru křupavém a nadýchaném těstíčku.

Ingredience

Na rybu

4 porce bílé ryby, mražené nebo chlazené (podle chuti strávníků to je 400-600 g ryby)
100 g hladké mouky
20 g másla
½ lžičky soli
175 ml perlivé vody
700 ml oleje na smažení
Na ochucenou majonézu:
4 lžíce majonézy
pár kapek citronové šťávy
2 strouhnutí kůry z citronu

Postup

Pokud máte rybu mraženou, vyjměte ji z obalu, opláchněte a nechte 30 minut povolit při pokojové teplotě. Pokud čerstvou, pouze ji vyndejte z lednice, aby nešla na pánev příliš studená.

Připravte si ochucenou majonézu: rozmíchejte ji s citronovou šťávou podle chuti a s citronovou kůrou pro vůni. Rybí filety nakrájejte na kousky široké asi 5 cm a jemně osolte z obou stran.

Odměřte do mísy mouku, velkou špetku soli a vlijte rozpuštěné máslo. Míchejte metličkou, až se v mouce vytvoří hrudky. Odměřte si perlivou vodu, ale zatím ji do mouky nevlévejte. V kastrolu rozehřejte dost oleje na smažení, ve kterém budou moci kousky ryby plavat, tedy zhruba 3 výškové centimetry.

Naijte perlivou vodu do těstíčka a promíchejte, jen co by se spojila s moukou. V tomto těstíčku obalujte kousky ryby a hned je vkládejte do oleje.

Smažte ani zvolna, ani zprudka, ryba musí v oleji viditelně bublat, nikoli však přespříliš prskat. Hotové jsou, když ze všech stran letmo zezlátnou, nečekejte ale na žádný výrazný odstín. Usmažené kousky nechte okapat na papírové utěrce. Podávejte s citronovou majonézou a domácími bramborovými hranolky.

Tip redakce

Pokud těstíčko někdy nechce na syrové rybě držet, tak ji důkladně osušte papírovou nebo látkovou utěrkou, možná je moc mokrá a těstíčko po ní sklouzne.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pralesničky znovu spatřeny v přírodě!
21stoleti.cz

Pralesničky znovu spatřeny v...

Rod obojživelníků Atelopus, jehož zástupcům se...
Velké Zimbabwe: Nacházely se tady i Šalamounovy doly?
epochaplus.cz

Velké Zimbabwe: Nacházely se...

Věhlasný král Šalamoun miluje zlato a v jeho paláci...
Zatracený bolševník: Co vám dokáže udělat 5metrový postrach?
epochalnisvet.cz

Zatracený bolševník: Co vám...

Ten tlustý dutý stonek k tomu přímo vybízel. Partička...
Ježíšek není jediný: Další stvoření, které rozdávají dětem dárky
epochaplus.cz

Ježíšek není jediný: Další...

V krbu praská dřevo a plameny osvětlují vánočně vyšňořený...
Výstava: Zemědělská krajina a technika na fotografiích Miloše Sedláčka
epochanacestach.cz

Výstava: Zemědělská krajina a...

Výstava výtvarného fotografa...
Spatřil mořeplavec Henry Hudson skutečné mořské panny?
enigmaplus.cz

Spatřil mořeplavec Henry Hudson...

Příběhy o mořských pannách jsou staré téměř jako...
Nestresujte se tolik!
panidomu.cz

Nestresujte se tolik!

Kolikrát jste už tohle vyslechli, že?...
Ocitla jsem se v nebi?
skutecnepribehy.cz

Ocitla jsem se v nebi?

Ten, kdo nahlédne do prostoru mezi dvěma světy,...
Válka znovu v plném proudu?
nasehvezdy.cz

Válka znovu v plném proudu?

Eva Burešová (29) se...
Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz

Geometrie ve službách...

Jasná koncepce moderní vily dává vyznít...
Srovná se Sára Rychlíková s divokou minulostí svého miláčka?
nasehvezdy.cz

Srovná se Sára Rychlíková...

Půvabná a nadaná herečka Sára...
Unikátní vejce ozdobily kapli Pražského hradu
iluxus.cz

Unikátní vejce ozdobily kapli...

Pozvaní VIP hosté si na konci ledna měli možnost...