TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Králíka rozdělte nožem nebo pomocí kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

Suroviny

1 celý králík
6 lžic dijonské hořčice
4 lžíce oleje
pepř
300 ml suchého bílého vína
250 ml smetany ke šlehání

Postup

Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě každou ze všech stran pomažte pomocí mašlovačky dijonskou hořčicí.

Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit přibližně jednu hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby lze podlít horkou vodou, nebo ještě lépe drůbežím vývarem.

Když je maso měkké, vyjměte je na horkou servírovací mísu a uchovejte v teple. V pekáči, kde se maso připravovalo, rozmíchejte smetanu a seškrabte do ní zkaramelizované připečené zbytky.

Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto porce králíka přelijte. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Ve Francii se tohle jídlo jmenuje králík Braillon. Recept je to opravdu jednoduchý, takže ho zvládne každý a výsledek vás mile překvapí. S vínem můžete experimentovat. Jinak bude chutnat sladší, jinak třeba muškát nebo sekt. Ale vždycky používejte jen opravdu kvalitní víno. Takové, kterého se s chutí napijete.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Pohřbu zaživa měla zabránit rakev se zvonkem
epochaplus.cz

Pohřbu zaživa měla zabránit...

Kdysi se vyráběly rakve se zvonkem nebo...
Nestresujte se tolik!
panidomu.cz

Nestresujte se tolik!

Kolikrát jste už tohle vyslechli, že?...
Srovná se Sára Rychlíková s divokou minulostí svého miláčka?
nasehvezdy.cz

Srovná se Sára Rychlíková...

Půvabná a nadaná herečka Sára...
Pralesničky znovu spatřeny v přírodě!
21stoleti.cz

Pralesničky znovu spatřeny v...

Rod obojživelníků Atelopus, jehož zástupcům se...
Unikátní vejce ozdobily kapli Pražského hradu
iluxus.cz

Unikátní vejce ozdobily kapli...

Pozvaní VIP hosté si na konci ledna měli možnost...
Ocitla jsem se v nebi?
skutecnepribehy.cz

Ocitla jsem se v nebi?

Ten, kdo nahlédne do prostoru mezi dvěma světy,...
Zatracený bolševník: Co vám dokáže udělat 5metrový postrach?
epochalnisvet.cz

Zatracený bolševník: Co vám...

Ten tlustý dutý stonek k tomu přímo vybízel. Partička...
Geometrie ve službách minimalismu
rezidenceonline.cz

Geometrie ve službách...

Jasná koncepce moderní vily dává vyznít...
Proč se francouzský císař plížil do svého paláce zadním vchodem?
epochaplus.cz

Proč se francouzský císař...

Napoleonově Grande Armée nezbývá než Rusům ustoupit. V hlavě...
Válka znovu v plném proudu?
nasehvezdy.cz

Válka znovu v plném proudu?

Eva Burešová (29) se...
Procesy v Trevíru: Arcibiskupova oddanost skončila masakrem
enigmaplus.cz

Procesy v Trevíru:...

Nejméně 368 obětí ze samotného města, přičemž...
Výstava: Zemědělská krajina a technika na fotografiích Miloše Sedláčka
epochanacestach.cz

Výstava: Zemědělská krajina a...

Výstava výtvarného fotografa...