TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Králíka rozdělte nožem nebo pomocí kuchyňských nůžek na šest porcí. Nejdříve oddělte přední a zadní nohy, nakonec přesekněte nebo přestřihněte hřbet na 2–3 části.

Suroviny

1 celý králík
6 lžic dijonské hořčice
4 lžíce oleje
pepř
300 ml suchého bílého vína
250 ml smetany ke šlehání

Postup

Jednotlivé porce králíka opepřete čerstvě mletým pepřem a bohatě každou ze všech stran pomažte pomocí mašlovačky dijonskou hořčicí.

Na sporáku v pekáči rozehřejte olej a opečte na něm porce králíka ze všech stran. Maso se krásně zatáhne a šťáva zůstane uvnitř. Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C.

Maso osolte a podlijte bílým vínem. Vložte do předehřáté trouby a nechte dusit přibližně jednu hodinu. Občas porce obracejte a přelévejte vypečenou šťávou. V případě potřeby lze podlít horkou vodou, nebo ještě lépe drůbežím vývarem.

Když je maso měkké, vyjměte je na horkou servírovací mísu a uchovejte v teple. V pekáči, kde se maso připravovalo, rozmíchejte smetanu a seškrabte do ní zkaramelizované připečené zbytky.

Šťávu zahřejte, případně zahustěte moučným máslem (lžíce změklého másla rozmíchaná se lžičkou hladké mouky). Povařte do zhoustnutí a přes jemné síto porce králíka přelijte. Podávejte s křupavou bagetou a sklenkou vychlazeného bílého vína.

Ve Francii se tohle jídlo jmenuje králík Braillon. Recept je to opravdu jednoduchý, takže ho zvládne každý a výsledek vás mile překvapí. S vínem můžete experimentovat. Jinak bude chutnat sladší, jinak třeba muškát nebo sekt. Ale vždycky používejte jen opravdu kvalitní víno. Takové, kterého se s chutí napijete.

Nenechte si ujít další zajímavé články

Vydejte se na jeřabiny
panidomu.cz

Vydejte se na jeřabiny

Když se na podzim začervenají, je to krása....
Ve vzduchu je cítit konflikt. Čím Římané rozčilovali Germány?
epochaplus.cz

Ve vzduchu je cítit konflikt....

Císař Octavianus Augustus má plnou hlavu plánů....
Individuální komfort s uměleckým přesahem
rezidenceonline.cz

Individuální komfort s...

Multifunkčnost, vstřícnost k potřebám setkávání v...
V peruánské Limě byly objeveny mumie z dob před vznikem Incké říše
21stoleti.cz

V peruánské Limě byly objeveny...

Při výkopových pracích objevili pracovníci plynárenské...
Velehrad: Duchovní místo
epochanacestach.cz

Velehrad: Duchovní místo

Velehrad leží mezi výběžky Chřibů 7 km od Uherského...
Emirates slaví Mezinárodní den kávy
iluxus.cz

Emirates slaví Mezinárodní...

Mezinárodnímu dni kávy, který připadá na...
Málem jsme ztratili „děti“
skutecnepribehy.cz

Málem jsme ztratili „děti“

Má dcera si přála velkou rodinu. Narodil se...
Samotářský život jí vyhovuje. Najde odvahu se znovu zamilovat?
nasehvezdy.cz

Samotářský život jí...

Je krásná...
České Lurdy: Docházelo v nich k zázračnému uzdravování?
epochalnisvet.cz

České Lurdy: Docházelo v nich k...

K potemnělému svatostánku se blíží další poutníci....
Hudební géniové: Citliví, závistiví i toporní
epochaplus.cz

Hudební géniové: Citliví,...

Třebaže je rakouský skladatel Franz Schubert...
Ochate: Prokleté město nejen epidemií a UFO
enigmaplus.cz

Ochate: Prokleté město nejen...

Legendární opuštěné město Ochate se nachází ve španělské provincii...
Smutné! Herečka skončila opuštěná a úplně sama
nasehvezdy.cz

Smutné! Herečka skončila...

Už delší dobu nikdo...