TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Recept inspirovaný světovou kuchyní si oblíbila i smetánka za první republiky. Ozvláštněte si tímto pokrmem třeba sváteční den.

Na 6–8 porcí

1,2 kg telecího hrudí, vykostěného a kuchyňsky upraveného, 80 g másla nebo rostlinného oleje + na dokončení omáčky, sůl, trocha vývaru na podlévání, případně trocha hladké mouky na zahuštění šťávy

Nádivka

60 g másla, 3 žemle, bez kůrky a nakrájené, 250 ml mléka, 1 vejce + 1 žloutek, hladkolistá petrželka, nakrájená nadrobno, sůl, muškátový květ a mletý pepř, asi 40 g strouhanky

1. Kapsa na plnění vznikne oddělením tenké tkáně, která spojuje horní a spodní část masa. Otvor rozšíříme vařečkou a naplníme nádivkou. Na nádivku utřeme máslo do pěny, přidáme žemle, předem namočené v mléce a prolisované, vejce, žloutek, petrželku, sůl, koření a strouhanku. Hotovou nádivku necháme chvíli v chladu. Troubu mezitím předehřejeme na 180 °C.

2. Kapsu po naplnění nádivkou pečlivě zašijeme. V pekáči rozehřejeme máslo nebo olej, vložíme naplněné hrudí, opečeme ze všech stran, osolíme a za občasného podlévání pečeme asi 1 a půl hodiny. Nejprve pečeme asi 45 minut z jedné strany, pak obrátíme (pokud jsme si hrudí vykosťovali sami, dáme pod maso kosti, šťáva bude ještě chutnější). Do šťávy přidáme kousek másla, případně mouku, povaříme, šťávu dochutíme a přecedíme. Maso krájíme na plátky a podáváme ho třeba s bramborami a listovým špenátem.

Recept pochází z knihy Kuchařka první republiky

Nenechte si ujít další zajímavé články