Evokuje dálky a kdysi se podobná jídla připravovala při speciálních příležitostech. Dnes? Ideální nedělní oběd
Ingredience
1 kg telecí kýty
100 g slaniny
80 g másla
1/3 celeru
1 cibule
1 lžička kaparů
3 hřebíčky
2 lžičky sardelové pasty
1 lžíce strouhanky
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
1,5 dcl bílého vína, pepř, sůl
Postup
Maso omyjeme a nasolíme. Do pekáčku dáme nakrájenou slaninu, máslo, na nudličky nakrájený celer, na kolečka rozkrájenou cibuli, kapary a hřebíček. Přidáme maso, lehce podlijeme a dáme na hodinu při 190 °C péct. Poté maso otočíme, potřeme sardelovou pastou, posypeme strouhankou a dáme dopéct asi na 30 minut. Rozmícháme ve smetaně mouku, přidáme víno, mírně povaříme. Pokud se nám udělají hrudky, přeliv přecedíme a pečeni naporcovanou na talíři jím přelijeme.