Milujete čokoládu? Pak rozhodně vyzkoušejte tento recept na vynikající, avšak nijak pracný, čokoládovo-kakaový dort.
Suroviny
Na těsto
200 g kvalitní hořké čokolády
250 g másla
1 lžíce instantní kávy
170 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka jedlé sody
200 g tmavého třtinového cukru
200 g pískového cukru
25 g holandského kakaa
3 vejce
70 ml podmáslí
strouhaná čokoláda na ozdobu
pečicí papír
Na krém
200 g kvalitní hořké čokolády
280 ml smetany ke šlehání
2 lžíce tmavého třtinového cukru
Postup
Rozlámanou čokoládu dejte do kastrůlku. Přidejte máslo a kávu rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody, a prohřívejte, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí. V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, oba cukry a kakao. V jiné misce prošlehejte vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vzniklo hladké těsto, které vlijte do dortové formy vystlané pečicím papírem. Pečte při 160 °C 80 až 90 minut.
Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu rozlámejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte stěrkou.
Ozdobte nastrouhanou čokoládou a dejte zatuhnout do lednice alespoň na 6 hodin.