Křehký máslový koláč plný lahodného černého rybízu je výbornou tečkou po nedělním obědě.
Suroviny
Na těsto
200 g celozrnné mouky
40 g třtinového cukru
100 g másla
50 ml vody
2 vejce
špetka soli
pečicí papír
Na náplň
300 g černého rybízu
2 lžíce kvalitního kakaa
1 lžíce moučkového cukru
Postup
Smíchejte rozměklé máslo, cukr, špetku soli a mouku do drobenky. Poté přidejte jedno vejce, vodu a vypracujte hladké těsto, které dejte minimálně na hodinku odpočinout do lednice.
Z těsta vyválejte kulatý plát silný asi 0,5 cm a přeneste ho na pečicí papír na plech. Na plát těsta naneste očištěný rybíz promíchaný s moučkovým cukrem a kakaem. Asi 4 cm od okrajů nechte těsto volné na přehnutí. Okraje přehněte dovnitř a potřete rozšlehaným vajíčkem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na zhruba 45 minut, dokud okraje nezezlátnou.