Angrešt je výtečné ovoce i do koláčů. Kyselejší bobulky a sladká jablka vytvářejí dokonalou kombinaci chutí.
Suroviny
300 g hladké mouky
120 g másla
200 g pískového cukru
2 vejce
2 lžičky prášku do pečiva
200 ml plnotučného mléka
200 g jablek
200 g angreštu
cukr, mouka a máslo na drobenku
Postup
Máslo vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehejte žloutky. Potom na střídačku přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a lijte mléko. Rukama vypracujte pěkné a hladké těsto, do kterého opatrně zapracujte sníh z bílků, který vyšleháte s vanilkovým cukrem.
Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného vyššího plechu a vršek bohatě posypte angreštem a na kousíčky pokrájenými jablky, a následně ještě drobenkou.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 45 až 50 minut. Propečenost vyzkoušejte špejlí.