Houbové koláčky zaujmou svou jednoduchostí i naprosto dokonalou harmonií chutí. Podávejte je teplé nebo studené.
Suroviny
Na těsto
170 g hladké mouky
8 lžic másla
½ lžičky soli
4 až 5 lžic studené vody
Na náplň
2 lžíce olivového oleje
2 šalotky
500 g lesních hub
100 ml mléka
100 ml smetany
sůl, pepř
3 vejce
150 g ementálu
čerstvé bylinky na ozdobu
Postup
Máslo nakrájené na kousky dejte do kuchyňského robotu. Přidejte mouku a sůl a vypracujte těsto připomínající hrubou mouky s kuličkami másla. Po troškách přidávejte vodu, až se směs propojí v pevné těsto. Těsto obalte ze všech stran v mouce, zabalte do potravinové fólie a dejte na alespoň 30 minut do lednice.
Připravte si náplň. V pánvi zahřejte olej a osmahněte šalotky nakrájené na plátky. Přidejte očištěné na kousky nakrájené houby a duste doměkka. Osolte a opepřete.
Těsto rozdělte na několik dílů podle počtu formiček. Rozválejte je na pomoučené ploše a vyložte jimi vymazané formičky. Těsto posypte nastrouhaným sýrem, pak dejte houbovou směs a zasypte zbylým sýrem. Nakonec přelijte vejci rozšlehanými s mlékem a smetanou.
Koláče pečte v rozehřáté troubě na 180 °C zhruba 35 minut.