Česká variace na americké cheesecaky. Vynikající tvarohové řezy můžete připravit s jakýmkoli ovocem.
Suroviny
Na těsto
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička strouhané citronové kůry
140 g másla
1 vejce
pečicí papír
Na náplň
500 g tučného měkkého tvarohu
50 g moučkového cukru
1 balení vanilkového cukru
1 vanilkový pudink
2 vejce
800 g meruněk (kompot)
vlašské ořechy a med na posypku
Postup
Mouku smíchejte s moučkovým cukrem, práškem do pečiva a citronovou kůrou. Přidejte změklé, na kousky nakrájené máslo a vejce a rukama rychle vypracujte těsto. Vytvarujte z něj váleček a ten přeneste na pečicí papír.
Vyválejte z něj plát silný asi 1 cm a pak ho vložte i s pečicím papírem do hlubšího plechu. Rukama těsto případně doupravte, aby do plechu pasovalo.
Tvaroh rozšlehejte s oběma cukry, pudinkovým práškem a vejci. Přidejte asi 200 ml šťávy z kompotu a ještě krátce prošlehejte.
Na těsto rozložte pokrájené meruňky a na ně dejte tvarohovou náplň. Pečte v troubě vyhřáté na 170 °C dozlatova, asi 50 minut. Po 10 minutách na tvaroh ještě dejte posypku, kterou připravíte z ořechů, které nasekáte a krátce nasucho opražíte na pánvi a pak smícháte s medem.
Upečený koláč nechte vychladnout a před podáváním ho dejte ještě na alespoň 3 hodiny do lednice.