Není nad domácí marmeládu. Výborně chutná s máslem na chlebu, lívancích i v bílém jogurtu.
Suroviny
16 meruněk
2 pomeranče
240 g želírovacího cukru
špetka skořice
1 lžička mleté vanilky
kyselina citronová
Postup
Meruňky pořádně umyjte pod tekoucí vodou. Osušte je, vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. Vložte je do rendlíku.
Z pomerančů vymačkejte šťávu a přilijte ji k meruňkám. Přisypte necelou polovinu želírovacího cukru, skořici a mletou vanilku. Částečně rozmixujte ponorným mixérem a přiveďte k varu. Po asi 4 minutách udělejte želírovací zkoušku. Když ztuhne, plňte do skleniček. Když je tuhá málo, přidejte kyselinu citronovou (asi lžičku).
Sklenice naplňte džemem až po okraj, ihned zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte tak asi 15 minut, pak otočte.