TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Zapomenutá půlka citronu pokrytá octomilkami. Mravenčí kolonie v cukru ve spíži. Tmaví motýlci, mušky v odtoku, anebo nedejbože šváb pochodující za kuchyňskou linkou.

Snad každý z nás už řešil doma problém s obtížným hmyzem. Lze samozřejmě zasáhnout nekompromisně jedovatou chemií, ale jsou i způsoby mírnější, kterými nezvané návštěvníky přesvědčíme, aby se pakovali o dům dál. Jak zlikvidovat nezvané obyvatele našich kuchyní? A co na ně nejúčinněji působí? Paní domu přináší pár tipů.

Mravenci

Doma se můžete setkat nejčastěji s mravenci obecnými nebo s faraony, zabloudit k vám mohou ale i jiné druhy. Přítomnost mravenců poznáte snadno – podle černých cestiček, které vytvářejí. Ale shlukují se i podél oken, lezou po závěsech, mravenčí procesí pochoduje kolem stěn. Nejjednodušším opatřením je prevence. Do domu se mravenci dostanou nejčastěji po fasádě okny, a protože mají dokonalý čich, rychle zjistí, že vaše kuchyně je pro ně věčně prostřenou tabulí. Proto si udělejte čas na úklid spíže a vyházejte rozsypané a špatně zabalené potraviny. Papírové sáčky mravenci snadno prokoušou, lepší volbou jsou skleněné a plastové dózy.

Nenechavý hmyz si pochutná i na sladkých nápojích či drobcích z kuchyňské linky a ze země, proto mu nedejte šanci ani tady!

Pokud nic nepomůže, nastupuje chemie.

Jak na ně: V první řadě je třeba zjistit, o jaký druh mravence se jedná. Zatímco toho obecného odradí přerušení cestiček insekticidem a postřik kolem zdí (nejúčinnější je modrý Formitox), jenž můžete provést sami, problém s faraony pomůže vyřešit jen dezinsekční firma. Škůdce totiž zničí pouze speciální požerové nástrahy, které mravenci donesou do hnízda královně. Po její likvidaci pak teprve mohou odborníci vyhubit zbytek kolonie.

Domácí rady: Za pokus stojí vyzkoušet přerušení mravenčích cestiček vrstvou jedlé sody, soli nebo zubní pasty, mravenci také nesnášejí vůni hřebíčku a skořice! Podobný účinek docílíme, když jejich cestičky potřeme houbičkou namočenou v silném octovém roztoku.

Vinné mušky – octomilky

Pokud necháme na stole stát víno nebo oloupané ovoce, zaručeně jej brzy objeví octomilky, zvané příhodně vinné mušky. Stačí jednou neprobrat ovoce na míse nebo nevynést koš, a do večera jich máte doma nepočítaně. Octomilky sice nejsou nebezpečné, ale představa, že jíte ovoce s nakladenými vajíčky, není příjemná. Důležitá je prevence: ovoce skladujte v lednici, koš se slupkami vynášejte ihned a jeho vnitřek vymývejte. Nezapomeňte čistit kuchyňský odpad. Pro mušky jsou lákadlem i ovocné koláče, proto si pořiďte stylový poklop!
Jak na ně: V drogerii koupíte lapače ve formě pastičky s roztokem na bázi octa. Vydrží asi 4–8 týdnů a stojí zhruba 70–100 Kč. Pomůže i klasická mucholapka nebo lepicí pásek.

Domácí rady: Osvědčená je proti nim i past v podobě kousků přezrálého ovoce v zauzlovaném mikrotenovém sáčku. Propíchanými dírkami octomilky vlezou dovnitř, ale už netrefí ven. Také miska s octem řadu mušek zahubí.

Potravinové moli

Potravinový (moučný) mol neboli zavíječ se prozradí dírkami v obalech a pavučinkami v potravinách. Bílé svíjející se housenky a motýlci vylétající ze spíže vaši domněnku jen potvrdí. Moli si pochutnají nejen na mouce, strouhance či rýži, ale i na čokoládě, čaji, nebo dokonce i koření. Často si je přineseme už z obchodu a platí zde jedno zásadní pravidlo – pokud doma nechcete moly, nedejte jim šanci dostat se k jakékoli potravě! Jakmile přijdete z nákupu, věnujte velkou pozornost obsahu jednotlivých sáčků. Pokud při prohlídce narazíte na známky přítomnosti housenek či kukel, vše bez lítosti vyhoďte, než se vám mol přestěhuje i do jiných dobrot. Všechny potraviny patří do uzavíratelných pevných nádob, protože s běžnými obaly si moli poradí ještě lépe než mravenci; prokoušou i silné sáčky na koření s hliníkovou vrstvou. Dbejte i na úklid samotných skříněk – pravidelně jednou za dva měsíce je zbavte zbytků, které se vám při manipulaci vysypaly, a vše umyjte. Oceníte praktické organizéry, které můžete ze skříněk jednoduše vyjmout celé a provést snadnou údržbu.

Jak na ně: Chemické přípravky se kvůli blízkosti potravin nedoporučují, ale k likvidaci molů můžete použít feromonové pásy (seženete běžně v drogeriích za 20–40 Kč), na které se přichytí přivábení samečci, a nebudou tak moci oplodnit samičky. Dobře fungují gelové sáčky, které kromě molů, hubí i roztoče. Chcete-li být důslední, použijte sprej, který zahubí nejen moly, ale také jejich larvy.

Domácí rady: Moli nemají rádi některé rostliny, jako je například bobkový list, cedr nebo sušený pelyněk. To vše můžete přidat do uklizené spíže jako voňavou prevenci!

Postříkejte je!
Obecně platí, že hmyz v kuchyni nejlépe vyhubí různé spreje s mechanickým rozprašovačem. Nejznámější jsou přípravky OFF!, Biolit, Raid, Rebel, Altermed a Leroy Czech, které koupíte v lékárnách či drogeriích za 100 až 400 Kč. Proti mouchám a muškám (kromě mucholapek a různých samolepek, které jsou k dostání za pár korun) a ostatnímu létajícímu hmyzu v uzavřených místnostech si můžete za dvě tři stovky pořídit také elektrické odpuzovače do zásuvky (Bravo, Raid a Biolit).

Pomůže deratizace
Ceny za zneškodnění většího množství nepříjemného hmyzu – například švábů či faraonů – v obytném domě si většina firem účtuje podle počtu deratizačních staniček (přenosný lapač) jedna stojí zhruba 80–150 Kč a v běžném suchém sklepě jich je potřeba přibližně 5–10 podle rozsahu zamoření.

Text: Marie Šrámková

Nenechte si ujít další zajímavé články