TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Knedlík je koule, šiška, placička či nok vyrobený z těsta. Jeho složení se podle různých receptů podstatně liší. Mohou být bez náplně, s náplní, anebo obsahují ingredience, které jim dodávají základní chuť a jedí se samotné. Vaří se v osolené vodě či v páře.

Ve starověku i středověku se názvem knedlík označovaly kuličky či šištičky z masa a máčené housky, jakési karbanátky. Od 17. století se začala přidávat mouka, která se postupně stala hlavní surovinou. Ještě o dvě století později nebyly knedlíky přílohou k masu, ale hlavním jídlem. Postupně vznikaly různé jejich varianty, používala se i rýže, různé náplně a tvary. A vznikaly i typické národní pokrmy, například naše známé vepřo-knedlo-zelo.

Rozšíření ve světě

Dnes jsou knedlíky velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně. Odtud se rozšířily po celé Evropě a do světa. Knedlíky milují i Gruzínci a Arméni či Maďaři. Překvapivě je za království knedlíků označovaná Čína, respektive její provincie Kanton, kde se knedlíky plní kdečím.

Od Číny po Kavkaz

Pestrá nabídka kantonských knedlíčků podávaných přímo v napařovacích miskách. Dim sum vypadají jako naše kulaté knedlíky, ale nemusí být vždy úplně kulaté, často jsou spíše hranaté. Mají nespočet tvarů a velikostí a především se liší desítkami různých náplní. Uvnitř může být vajíčko, kousky kuřete, pečené vepřové se zeleninou, párky, slanina… Knedlíky najdeme dokonce i na divokém Kavkaze – v gruzínské kuchyni můžeme ochutnat jakési taštičky či spíše měšce nazývané khinkali, které jsou plněné mletým masem. V Arménii se konzumují knedlíky plněné masem, kterým se říká manti, a servíruje se k nim jogurt a hovězí vývar. Na zvláštní verzi knedlíků narazíte třeba v africké Ghaně. Nazývají se fufu a jedí se v polévce.

Druhy knedlíků

Přílohové z mouky

  • jáhlové (jáhly, sůl, bezlepková mouka), vhodné pro dietu

  • houskové (mouka, rohlík, vejce, sůl, voda nebo sodovka), běžná příloha k masu

  • kynuté kvasnicové (mouka, mléko, vejce, kvasnice)

  • houskové kynuté s práškem (mouka, rohlík, žloutek, mléko, prášek do pečiva, sůl)

  • houskové kvasnicové (mouka, droždí, cukr, sůl, rohlíky, voda)

  • tyrolské houskové (mouka, houska, cibule, slanina, mléko, vejce, sůl, pepř, petrželka)

Plněné

  • houbové (houby, mouka, sádlo, cibule, strouhanka, slanina, houska, mléko, vejce, pepř, sůl)

  • špekové (uzené, slanina, mléko, vejce, veka, mouka, muškátový květ, sůl, pepř)

  • bůčkové (varianta špekových)

  • ovocné (různé náplně)

Základ z brambor

  • plněné bramborové knedlíky (brambory, mouka, škrobová moučka, sůl, vejce)

  • jemné bramborové (brambory, rohlíky, vejce, mouka, sůl)

  • šulánky (brambory, mouka, mléko či voda, sůl)

  • jihočeské drbáky (brambory, mouka jen na obalení)

  • jihočeské bosáky ze syrových a vařených brambor (trocha mouky, vejce, sádlo)

  • české chlupaté (brambory, mouka, vejce, sůl, sádlo, cibule)

Bez mouky

  • maďarské (veka, papriky, vejce, máslo, cibule, sůl a pepř)

  • strouhankové (strouhanka, vejce, máslo, mléko), varianta s bylinkami

  • švábské sýrové (veka, mléko, tvrdý sýr, vejce, cibule, petržel, máslo, lžička mouky)

  • játrové, přidávané do polévek

  • tvarohové

Deggendorfský knedlík

Suroviny: 50 dkg mouky, l prášek do pečiva, trochu soli, 5 plátků černého chleba, 5 žemlí, 5 vajec, 5 polévkových lžic silného polévkového vývaru, 2 polévkové lžíce mléka,1 kávový hrneček vody a hrnec vroucí vody.

  1. Ve větší míse smícháme mouku s práškem do pečiva. Do dobře okořeněného vývaru přidáme 2 vajíčka a mléko a vše zašleháme na omáčku. Žemle okrájíme jako jablka a vložíme do omáčky a po chvilkách je obracíme. Na prkénku nakrájíme chleba na větší kostky, které dáme na talíř.

  2. Do zbývajících 3 vajíček zapracujeme střídavě již připravenou mouku s trochou vody, vznikne ne příliš tuhé, ale hebké těsto, které dělá bubliny. Nezapomeňte obracet v omáčce žemle. Když se vaří voda, tak rychle vmíchejte nakrájený chléb do těsta a rozdělte pak těsto na 5 dílů.

  3. Namočte si ruce v čisté vodě, vezměte jeden díl těsta a stlačte ho dlaní na placku. Vyjměte rozměklou žemli a vložte ji do středu placky, placku zformujte do kulatého knedlíku (jako když děláte švestkové knedlíky).

  4. Dobře zakulacené knedlíky vložte do vroucí vody a na mírném ohni je vařte 25 minut. Po dobu vaření je několikrát obraťte.

Text: Marie Šrámková, foto: Shutterstock

Nenechte si ujít další zajímavé články