Klevela jsou výborné do jogurtu, na pečivo, na palačinky, ale i jako dip k masu.
Surovina
1 kg rebarbory
2 jablka
3 lžíce lístků ibiškového čaje
300 g cukru
1 vanilkový cukr
Postup
Rebarborové řapíky a jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky, dáme do kastrolu podlijeme 350 ml vody.
Do uzavíratelného čajového sítka nasypeme ibišek a také ho vložíme do hrnce a vše přivedeme k varu. Pak přidáme cukr a vanilkový a na konec vanilkový cukr a necháme na mírném plameni probublávat.
Průběžně sbírejte pěnu a míchejte. Když se začne rebarbora rozpadat a jablko bude měkké, vyndáme ibišek a směs propasírujeme přes sítko, abyste se zbavili drobných vláken z rebarbory. Vraťte hrnec na mírný plamen a dále za občasného míchání pomalu vařte až do zhoustnutí cca 30 minut.
Horkou klevelu plníme do sklenic, zašroubujeme a krátce sterilujeme při 85 °C. Po vyjmutí sklenice obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Chceme-li ji k rychlé spotřebě, nemusíme ji sterilovat. V chladu vydrží 7 až 10 dnů.