Legendární pokrm pro všechny oslavy tentokrát na vašem stole.
Suroviny pro 4 osoby
2 stroužky česneku
0,4 l suchého bílého vína
600–700 g tvrdého sýra (ementál)
1–2 lžičky škrobové moučky
špetka muškátového oříšku
špetka bílého pepře
citronová šťáva
0,02 l třešňovice
tmavé i bílé pečivo
Postup
Sýr nakrájíme na kostičky. Vnitřek fondovací nádoby vytřeme rozpůleným stroužkem česneku a nalijeme do ní víno. Na sporáku zahřejeme (nesmí se vařit), a postupně do něj přidáváme sýr, dokud se úplně neroztaví.
V troše vína rozmícháme škrobovou moučku a postupně vmícháme k roztavenému sýru. Směs mícháme a zahříváme dokud nezhoustne až do hladkého krému. Nakonec ochutíme muškátovým oříškem, pepřem, zbytkem lisovaného česneku, troškou citronové šťávy a třešňovicí.
Krém důkladně promícháme a ještě prohřejeme. Nádobu přendáme na vařič uprostřed stolu a sýr udržujeme teplý na mírném plameni. Kousky pečiva napichujeme na dlouhé fondovací vidličky a namáčíme je v roztavené hmotě, kterou nabíráme ode dna.
Krém se tak míchá a nepřipaluje. Správnou konzistenci získáme, když z pečiva sýr nestéká a celé ho obalí.
Extratip
Fondue se nesmí vařit, sýr se má tavit pomalu. Je-li fondue příliš husté, postupně zapracujte trochu vína a vymíchejte dohladka, v opačném případě přidejte sýr či škrobovou moučku.