Vánoce se blíží, připravte si letos poprvé i vánoční štolu!
Potřebujete
50 g sádla
500 g hladké mouky
2 vejce
200 g cukru krupice
1 balíček vanilkového cukru
125 g hery
1 balíček prášku do pečiva
1 balíček měkkého tvarohu
3 lžíce hnědého rumu
120 g rozinek
60 g nasekaných ořechů
30 g mandlí
30 g kandovaného nebo sušeného ovoce
máslo na potření
moučkový cukr na obalení
Postup
Smíchejte sádlo, mouku s práškem do pečiva, oba cukry, heru, vejce a tvaroh, přilijte rum a na vále vypracujte na vláčné těsto.
Přidejte rozinky, nasekané ořechy, mandle a kandované ovoce a zapracujte je do těsta.
Těsto rozdělte na poloviny a z každé vytvořte váleček. a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Po upečení štolu ještě teplou potřete rozpuštěným máslem a obalte v moučkovém cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalte do alobalu a uložte v chladnu asi na 3 týdny. Chutná ale i čerstvě upečená.