TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Už jste někdy ochutnali baklavu? Jedná se o tučný, sladký zákusek, který se objevuje v mnoha kuchyních v oblasti Střední Asie. Zkuste něco trošku jiného a nebudete litovat.

Ingredience

1 balení mraženého těsta Filo
350 g rozpuštěného másla
400 g mletých vlašských ořechů
kypřicí prášek
1 lžička mleté skořice
máslo na vymazání plechu
ořechy na zdobení

Sirup

250 g cukru
4 lžíce tekutého medu
150 ml vody
2 lžíce citronové šťávy

Postup

Ze všeho nejdřív nechte pořádně rozmrazit těsto. V misce si připravte mleté vlašské ořechy a rozpuštěné máslo. Nezapomeňte ani na skořici. Řádně vše promíchejte. Dejte pozor, aby se vám netvořily hrudky.

Těsto ořízněte podle velikosti formy. Jakou použijete, je jen na vás. Vymažte ji kouskem másla.

Troubu si předehřejte na 170 stupňů. Formu vyložte prvním listem, který celý mašlovačkou pomažte rozpuštěným máslem. A takto pokračujte s dalšími 9 listy. Na každý třetí list rozprostřete ořechy.

Jakmile máte listy s ořechy navrstveny ve formě, nařežte baklavu ostrým nožem do požadovaných tvarů. Můžete udělat jednoduché obdélníčky nebo můžete zkusit nějaký obrazec. Dozdobte ořechy a pečte 70 minut.

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si připravte sirup na vylepšení chuti.

Do hrnce dejte vodu, cukr, med a citronovou šťávu. Za občasného míchání vařte přibližně 12–15 minut. Poté sirup odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Ihned po uvaření bude sirup řídký, jakmile začne stydnout, tak zhoustne.

Po zchladnutí baklavu prolijte sirupem pomocí lžičky a můžete podávat. Nejlépe se k ní hodí lahodná káva. Chcete si zkusit filo těsto připravit sami? Do mísy nasypte 470 g hladké mouky a špetku soli.

Přidejte 4 lžíce olivového oleje, 250 ml vody a lžičku octa. Promíchejte a stálého přilévání vody uhněťte těsto. To následně rozdělte na deset dílů a vyválejte úplně do tenka.

Tags : baklava

Nenechte si ujít další zajímavé články

Musela jsem bojovat o muže
skutecnepribehy.cz

Musela jsem bojovat o muže

Když jsem se seznámila s tehdy čerstvě...
Vyrostla na londýnském mostě celá čtvrť?
historyplus.cz

Vyrostla na londýnském mostě...

Oba břehy Temže v Londýně spojovala kdysi stavba,...
Velikonoční ostrov: Nejosamělejší místo světa plné záhad
epochanacestach.cz

Velikonoční ostrov:...

Hluboko v Pacifiku leží ostrov proslulý...
Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo skutečný král zbojníků?
epochaplus.cz

Robin Hood: Mýtus, legenda, nebo...

Kdo by neznal jméno Robin Hood? Slavný...
Perlové týdny Halada 2025
iluxus.cz

Perlové týdny Halada 2025

V květnu a červnu proběhne...
Mimozemský život na vzdálené planetě? Opatrnost je na místě
21stoleti.cz

Mimozemský život na vzdálené...

Nález mimozemského života by byl...
Péče jako peříčko
nejsemsama.cz

Péče jako peříčko

Citlivá pleť vyžaduje pravidelnost, trpělivost a ty...
Velikonoční dekorace: Vejce, kde ses tady vzalo?
panidomu.cz

Velikonoční dekorace:...

Obří vejce může být netradiční dekorací a...
Gruzie plná chutí a vůní
epochalnisvet.cz

Gruzie plná chutí a vůní

Země pro mnohé neznámá skrývá velké kulinární...
Kde na vás číhá časová smyčka? Svět, kde se vše opakuje do zbláznění!
enigmaplus.cz

Kde na vás číhá časová smyčka?...

Když vás pohltí časová smyčka,...
Judit Pecháček se svou matkou neměla lehké dětství
nasehvezdy.cz

Judit Pecháček se svou matkou...

V seriálu Děcko hraje Judit...
Vestavba s přidanou hodnotou
rezidenceonline.cz

Vestavba s přidanou hodnotou

Design kuchyně ctí spotřebiče, které nejsou na první...