TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Příprava croissantů [kruasanů] zabere nějaký ten čas, ale výsledná práce se vám stokrát vrátí! Chuť je totiž fantastická.

Ingredience

1 a ½hrnku / 350 ml vlažného mléka
¼ hrnku / 50 g třtinového cukru
14 g instantního droždí
3 a ¾hrnku /440 g hladké mouky plus na vál
lžíce mořské soli
340 g másla
1 vejce na potření

Postup

Smíchejte vlažné (ne horké) mléko s cukrem, droždím a nechte vzejít na teplém místě. Až bude kvásek krásně vzešlý, smíchejte ho s moukou, solí a ideálně pomocí kuchyňského robota s hnětacími háky vypracujte jemné a velmi hladké těsto.

Přemístěte těsto na pomoučený vál a dál pokračujte v hnětení rukama. Přidávejte jednou za čas trochu mouky, tak aby výsledné těsto bylo hladké a trochu lepivé. Vyválejte z něho obdélník silný přibližně 3–4 cm, zabalte ho do fólie a nechte vychladit v lednici alespoň hodinu.

Mezi dvěma pečicími papíry si pomocí válečku na těsto z bloku másla vytvořte čtvercovou placku přibližné velikosti jako je chladící se čtverec těsta. Máslo nemusí být úplně změklé.

Na lehce pomoučený vál položte těsto, rozválejte ho na dvojnásobnou velikost. Do středu umístěte máslo úhlopříčně, zabalte jako obálku, oprašte přebytečnou mouku a rozválejte na obdélník. Válečkem příliš netlačte. Těsto přeložte na třetiny, zabalte do fólie a nechte vychladit 1 hodinu.

Rozválení a překládání budete muset ještě třikrát zopakovat. Mezi každým válením hodinu chlaďte. Před finálním tvarováním chlaďte těsto alespoň 6–8 hodin, ale ne více jak 18 hodin, potom by už dobře nekynulo.

A teď tvarování. Ingredience vycházejí přibližně na 16 kusů. Těsto rozválejte na pás úzký 20– 25 cm nebo dokulata jako na obrázku. Pomocí nože nebo rádýlka nakrájejte na trojúhelníky (můžete si pomoci i pravítkem) jejichž základnu ve středu nařízněte tak 1,5 cm. Z každého trojúhelníku rolujte rohlíček od základny směrem ke špičce.

Croissanty pokládejte na plech s velkými rozestupy a špičky rohlíčků můžete zahnout dovnitř. Potřete rozšlehaným vejcem s jednou lžící vody a nechte kynout v teplém prostředí přibližně 1,5–2 hodiny. (Kynutí v nahřáté troubě nedoporučujeme, máslo by se mohlo předčasně uvolnit z těsta.)

Předehřejte troubu na 200 °C. Vykynuté croissanty znovu potřete vejcem, umístěte plechy do horní a spodní třetiny trouby a pečte 10 minut. Poté plechy prohoďte a dopečte dalších 8–10 minut. Pak už se do nich můžete pustit.

 

Tags : croissant

Nenechte si ujít další zajímavé články

Habsburkové si vynutili českou korunu zastrašováním a úplatky
historyplus.cz

Habsburkové si vynutili českou...

Čeští a moravští páni roztrpčeně hledí jeden na...
7 snadných kroků, jak na pedikúru
nejsemsama.cz

7 snadných kroků, jak na...

Kůže na chodidlech je každý den vystavena velké zátěži,...
Hrozí nová nemoc od klíšťat?
21stoleti.cz

Hrozí nová nemoc od klíšťat?

Nejen, že hrozí, pravděpodobně...
Jeskyně Balcarka v Moravském krasu zve turisty rovných sto let
epochanacestach.cz

Jeskyně Balcarka v Moravském...

Před sto lety, na Velikonoční neděli roku...
Bratr se dokázal změnit, je z něj slušný člověk
skutecnepribehy.cz

Bratr se dokázal změnit, je z...

Byla to černá ovce naší rodiny. Všichni jsme nad...
Mamutí mládě ze zmrzlé Sibiře
epochaplus.cz

Mamutí mládě ze zmrzlé Sibiře

Skupina vědců v bílých pláštích opatrně zkoumá výsledky nedávného...
Cesta od formule E k výkonnému DS N° 8
iluxus.cz

Cesta od formule E k...

Společnost DS Automobiles je...
Hvězda fotoreportéra se zrodila z podvodu
epochalnisvet.cz

Hvězda fotoreportéra se...

Kulky mu sviští kolem hlavy a i on mačká...
Minimalistická vila v zalesněné krajině
rezidenceonline.cz

Minimalistická vila v...

Zelené údolí, na jehož svahu by člověk spíše očekával...
Podivné stvoření jménem mantikora: Z ocasu střílí smrtící šípy!
enigmaplus.cz

Podivné stvoření jménem mantikora:...

Početná flotila sumatránského...
Co rozhodně nepatří do myčky
panidomu.cz

Co rozhodně nepatří do myčky

Myčka je užitečný pomocník, který si poradí nejen s nádobím,...
Bohdalová otevřeně promluvila o své tajné lásce…
nasehvezdy.cz

Bohdalová otevřeně promluvila...

O svém milostném životě hovoří...