V balkánské kuchyni se jehněčí nebo skopové maso využívá velice často. Můžete ho ale nahradit telecím, hovězím nebo kuřecím.
Potřebujete
500 g libového jehněčího plecka nebo ramínka
hrst piniových oříšků
1 lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli
2 stroužky česneku
2 kousky skořice
250 g rýže basmati
500 ml vývaru
hrst lístků petrželky nebo máty
sůl
pepř
Postup
Ve velkém silnostěnném kastrolu nasucho opražte piniová semínka a vsypte je na talíř.
Do kastrolu nalijte olej, zahřejte ho a osmahněte na něm na kolečka nakrájenou cibuli, česnek a nalámanou skořici.
Zvyšte teplotu a po částech za stálého míchání přidávejte na kostky nakrájené maso.
Pak přisypejte rýži a minutu ji za stálého míchání smažte.
Pak zalijte vývarem, přidejte na kousky nakrájenou mrkev, osolte a opepřete.
Kastrol přiklopte a asi dvanáct minut zvolna vařte, až se tekutina vsákne do rýže a ta změkne.
Ihned podávejte posypané piniovými oříšky a natrhanými lístky petrželky nebo máty. Můžete dozdobit čerstvou zeleninou, případně sterilovanou.