Bratislavské rohlíčky
Pokud tuto bratislavskou specialitu ještě neznáte, vyzkoušejte ji.
Suroviny
400 g hladké mouky
250 g kysané smetany
250 g tuku na pečení
Na obalení
1 vanilkový cukr
cukr moučka
1 vejce na potření
Na náplň
250 g máku
0,1 l mléka
1 špetka citronové kůry
100 g cukru krupice
dětské piškoty
Postup
Smícháme mletý mák s cukrem, citronovou kůrou a zalijeme vroucím mlékem. Příliš řídkou náplň lze zahustit strouhanými piškoty.
Z mouky, tuku a smetany vytvoříme těsto. Dobře ho vypracujeme a rozdělíme na 6 bochánků, zakryjeme fólií a dáme na 2 hodiny do lednice.
Z bochánků vyválíme placky, přes střed je nařežeme na 8 dílů. Na širší stranu dílu nanášíme náplň, díl rolujeme do tvaru rohlíčků a klademe na plech vyložený papírem.
Potřeme je vejcem a pečeme asi 30 minut při 200 °C. Ještě teplé rohlíčky obalujeme ve směsi cukrů.