Jednoduchý recept na vynikající zapékané brambory ve smetanovo-sýrové omáčce.
Suroviny na 4 porce
1,2 kg brambor
400 ml mléka
400 ml smetany ke šlehání
3 stroužky česneku
120 g strouhaného čedaru
50 g strouhaného parmezánu
máslo
sůl, pepř
muškátový oříšek
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Do hrnce nalijte smetanu a mléko, přidejte celé stroužky česneku a přiveďte k varu. Přidejte plátky brambor a nechte tři minuty probublávat.
Brambory vyndejte. Polovinu jich naskládejte do pekáčku a zasypte polovinou sýra. Dejte opět vrstvu brambor.
Z mléka a smetany vyndejte česnek a naběračkou brambory lehce zalijte. Posypte sýrem. Pečte při 190 ºC asi 40 minut.
Tags :
gratinování