Kousky lososa krátce opečte na troše oleje a přidejte je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžete i nasekanou petrželkou a lžící smetany.
Ingredience
Vývar
1,2 kg kosti a odřezky z lososa
2 mrkve a rajčata
1 cibule
4 stroužky česneku
5 kuliček černého pepře
2 litry studené vody
1 bobkový list
sůl
Polévka
1 mrkev a menší cibule
3 větší brambory
2 stroužky česneku
1 malý kousek pórku
500 g odřezků z lososa
150 ml smetany ke šlehání (33%)
čerstvá citrónová šťáva
2 lžíce másla
1 lžíce rostlinného oleje
Postup
Kosti a odřezky ryby zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. Přidejte zeleninu, koření a zbytek vody. Vařte asi 90 minut. Vývar rozmixujte a propasírujte.
Rozehřejte si olej a máslo. Přidejte mrkev a restujte asi 5 minut, pak nasekanou cibuli a pórek. Přihoďte plátky česneku, pokrájené brambory a kousky lososa.
Přilijte vývar a vařte 20 minut. Zjemněte smetanou a citronem.