Tato pochoutka je ideální jako lehká letní večeře pro celou rodinu. S naším podrobným postupem ji navíc hravě zvládnete.
Ingredience
4 velká masitá rajčata
špetka třtinového cukru
mořská sůl a černý pepř
olivový olej
1 červená cibule
3 stroužky česneku, nasekané
200 g mletého hovězího masa
1 lžička mleté skořice
2 lžíce rajčatového protlaku
50 g rýže dlouhozrnné
100 ml kuřecího vývaru
4 lžíce nasekaného kopru
2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
1 lžíce nasekané máty
Postup
Seřízněte vršky rajčat a odložte je stranou na později. Dužinu rajčat opatrně vydlabejte lžičkou, dejte pozor, abyste neprotrhli slupku. Dužinu nasekejte nadrobno a spolu se zachycenou šťávou dejte stranou do misky.
Vnitřky rajčat poprašte cukrem, zvláště naše, holandská a španělská potřebují zbavit nadměrné kyselosti a získají tím mírně karamelizovanou chuť. Osolte je a opepřete.
Ve velké pánvi nebo kastrolu opečte na olivovém oleji cibuli doměkka, po chvíli přidejte česnek.
Přidejte hovězí mleté maso a opečte ze všech stran tak, aby jednotlivé kousky masa byly pěkně oddělené, žádné slepené kusy.
Poté přidejte skořici, rajčatový protlak, rajčatovou dužinu se šťávou, po chvíli rýži a vývar. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Vařte na mírnějším ohni, dokud se tekutina nevsákne a rýže nezměkne, cca 15–20 minut. Sundejte z ohně a po chvíli vmíchejte všechny bylinky a pečlivě promíchejte.
Troubu předehřejte na 180 °C. Rajčata naplňte masovou směsí, přiklopte seříznutými vršky a vyskládejte je do zapékací misky.
Povrch důkladně zakápněte olivovým olejem, podlijte trochou vody nebo vývarem, pečte přibližně 35 minut v předehřáté troubě. Podávejte jako chutný předkrm nebo klidně i jako lehkou večeři. Určitě si pochutnáte.
Tip redakce
Směsí můžete naplnit také velké masité papriky nebo cuketu ze zahrádky.