Zapečená cuketa s bramborami je skvělý sezonní recept, když se na zahrádce nebo na trhu hodně urodilo. Díky cuketě je to lehké jídlo, které ale i tak zasytí na dlouhou dobu.
Ingredience
1 kg brambor
1 cuketa
300 ml 30% smetany ke šlehání
2 stroužky česneku
3 lžičky sušeného tymiánu
sůl
pepř
1 mozzarella
Postup
Brambory oloupejte a nakrájejte na velmi tenké plátky. Cuketu očistěte a nakrájejte na plátky o něco silnější než bramborové.
Smetanu nalijte do misky. Přidejte k ní tymián a prolisované stroužky česneku. Dobře promíchejte a nechte chvilku stát.
Na dno zapékací mísy nalijte trochu ochucené smetany a pak vyskládejte první vrstvu brambor. Střídavě mírně přes sebe, aby neležely celé na pekáči.
Jemně osolte a přilijte smetanu. Na to dejte vrstvu nakrájených cuket na plátky, osolte a opět nalijte smetanu.
Celý postup ještě několikrát zopakujte. Pokaždé vrstvu brambor jemně osolte.
Poslední vrstvou budou brambory: osolte je a opepřete, polijte zbylou smetanou a navrch dejte na kousky natrhanou mozzarellu.
Brambory vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 30 až 40 minut dozlatova. Na ozdobu přidejte natrhanou bazalku.