Studené ovocné polévky jsou ideálním osvěžením pro horké dny.
Potřebujete
200 g jahod
600 g žlutého melounu
100 ml sladkého dezertního vína
50 g cukru krystal
1 lžíci medu
200 g zakysané smetany nebo kvalitní vanilkové zmrzliny
lístky máty nebo citronové meduňky na ozdobu
Postup
Jahody zbavte stopek, pokrájejte na kousky, posypte cukrem a nechte kolem 20 minut stát, aby pustily šťávu.
Šťávu z jahod slijte, přidejte víno a promíchejte. V kastrůlku se silnějším dnem svařte tekutinu asi na třetinu. Poté ji odstavte a nechte zchladnout.
Do mixéru dejte jahody, šťávu svařenou s vínem, melounovou dužinu zbavenou jader a vše rozmixujte. Hotovou polévku doslaďte medem a nechte vychladit.
Vychlazenou polévku rozdělte na talíře, přidejte lžíci smetany či zmrzliny a ozdobte ji jahodami a lístky bylinek.