TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Suroviny

1 kg jahod
600 g krystalového cukru
1 balení ovocného pektinu (20 g)
snítky čerstvé máty
trochu kyseliny citronové
Domácí marmeláda vám bude chutnat mnohem víc, než ta z obchodu.

Postup

Snítky čerstvé máty omyjte a pokrájejte na menší kousky.

Jahody zbavte zelených částí, pečlivě propláchněte studenou vodou, až budou dokonale čisté. Poté je spolu s mátou rozmixujte.

K rozmixovaným jahodám s mátou přidejte cukr a ovocný pektin a dobře promíchejte.

Přendejte do kastrolu se širokým dnem a za stálého míchaní přiveďte k varu a vařte asi 3–5 minut.

Pro jistotu udělejte želírovací zkoušku. Na studený talířek kápněte trochu džemu, a nestéká-li, můžete plnit do sklenic.

Nejlépe vám to půjde za pomocí speciálního trychtýře. Pokud přece jen znečistíte okraje, otřete je, aby se vám víčka nepřilepila. Sklenice zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Asi po 8 minutách otočte

Čím více máty přidáte, tím výrazněji džem ovoní a dochutí. Pokud chcete, aby vůně byla jen mírná, můžete také přidat do jahod celou snítku a na konci ji vyndat. Jsou-li jahody málo sladké, můžete přidat samozřejmě podle chuti více cukru.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články