Paštiky zažívají renesanci. Vedle kuřecích a kachních jater můžete tuto pochoutku vyrobit i z jater krůtích. Třeba podle tohoto receptu.
Ingredience
100 g másla
1 cibule
2 stroužky česneku
500 g krůtích jater
150 ml červeného vína
sůl
pepř
tymián
máslo na přelití
Postup
Na másle osmahneme pokrájenou cibuli, ke které po chvíli smažení přidáme i nasekaný česnek. Přidáme játra – ta rovněž osmahneme a zalijeme červeným vínem. Když se víno téměř odpaří, ochutíme solí, mletým pepřem a tymiánem.
Poté vše rozmixujeme ručním mixerem dohladka. Paštiku přendáme do misky, uhladíme a přelijeme přepuštěným máslem. Překryjeme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne v ledničce ztuhnout.
Podáváme s opečeným chlebem nebo bagetkou, brusinkovým kompotem, nebo kopečkem brusinkového džemu.
Víte, že?
U nás připadají na osobu ročně jen 2 kg krůtího masa a kupují je hlavně ženy.
V Evropě se průměr spotřeby pohybuje kolem 6 kg.
Nejvíce krůtího masa spotřebují v Izraeli – skoro 13 kg na hlavu za rok.
Popisky: Za největší lahůdku jsou považována krůtí prsa.
Opravdovou pochoutkou jsou grilovaná krůtí stehna.
Ke krůtě opečené dozlatova se hodí brusinkový kompot.