TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Chřest už se konečně znovu usídlil i v českých kuchyních. Zkuste z něj uvařit opět něco nového, tentokráte slaný koláč.

Suroviny

500 g listového těsta
1 vejce

Na náplň

100 g dobré slaniny na kostičky
50 g másla
1 malá cibule
1/2 – 1 svazek zeleného chřestu
sůl a čerstvě mletý pepř
350 ml smetany ke šlehání
3 vejce
150 g sýra
špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
2 jarní cibulky na kolečka

Postup

Troubu předem zahřejeme na 220°C. Připravíme si listové těsto a to rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu o průměru 25cm. Dáme na 10 minut do mrazáku. Pak těsto po dně propíchujeme vidličkou, aby se nenafukovalo, zakryjeme alobalem a zatěžkáme keramickými fazolemi či suchými luštěninami.

Pečeme 12 minut. Sejmeme zátěž i alobal, korpus potřeme vejcem prošlehaným s vodou a pečeme 3 minuty. Necháme vychladnout na mřížce.Troubu zmírníme na 190°C. V pánvičce opečeme slaninu, aby mírně zkřupavěla, vyjmeme ji a odložíme. Cibuli opékáme asi 5–7 minut dosklovita. Přidáme chřest zbavený dřevnatých konců a nakrájený na cca 5cm špalíky, vrátíme do pánve slaninu, přilijeme polovinu smetany, přiklopíme a cca 3 minuty dusíme – občas pánví potřeseme.

Chřest by neměl změknout úplně, protože se ještě dopečeme v troubě. Odstavíme a necháme vychladnout. V misce prošleháme vejce se zbylou smetanou, 1/2 lžičky soli a muškátovým oříškem. Korpus posypeme sýrem a cibulkami, rovnoměrně pokryjeme chřestovou směsí a zalijeme ochucenými vejci tak, aby náplň nedosahovala až k okraji těsta – potřebuje rezervu, protože náplň při pečení zvětší objem. Pečeme asi 25–35 minut.

Nenechte si ujít další zajímavé články