Domácí vánočka je to nejlepší, čím se můžete na Vánoce blýsknout!
Suroviny na 2 vánočky
Na omládek
150 ml vlažné vody
1 lžička sladěnky
35 g droždí
190 g hladké mouky
Na těsto
130 ml vody
125 g změklého másla
150 g cukru
530 g hladké mouky
½ lžičky soli
1 vejce (½ na potření)
Postup
Suroviny na omládek umíchejte a nechte hodinu kynout. K omládku přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Nechte 80 minut kynout.
Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý kus těsta rozdělte na 5 dílků a uválejte z nich stejně dlouhé prameny, ze kterých upleťte vánočky. Potřete vejcem a nechte na plechu nakynout. Pečte při 170 ºC asi 35 minut.