Tento dýňový chlebíček je vynikající i ve více kořeněné verzi. Chuť dýně skvěle doplní a zvýrazní mletý zázvor, badyán nebo kardamom.
Potřebujete
300 g dýňového pyré (upečená rozmixovaná dýně Hokkaidó)
150 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
2 vejce
190 g přírodního cukru nebo sypké alternativy dle osobní preference
100 ml rostlinného oleje
1 lžíce přírodního cukru či jeho alternativy
10 g Kypřicího prášku do pečiva bez lepku
1 zarovnaná lžička mleté skořice
1 lžička citronové kůry
Poleva dle chuti – citronová, čokoládová, medová
Postup
Jako první si připravte dýňové pyré. Klidně den předem. Dýni Hokkaidó omyjte, rozřízněte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na větší kusy.
Dejte na plech a upečte do měkka na 180 °C asi 45 minut. Po vychladnutí dýni jen rozmixujte do hladka a dýňové pyré je hotové. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte pyré, olej a promíchejte.
Vsypte bezlepkovou směs, prášek do pečiva, ochuťte kořením a citronovou kůrou. Chlebíčkovou formu vymažte máslem a vysypte např. rýžovou krupičkou.
Směs rozprostřete rovnoměrně pomocí stěrky. Pečte na 180 °C asi 50 minut do zlatova a propečení vyzkoušejte špejlí.