Tradiční studená polévka gazpacho (čtěte gazpačo) je oblíbená po celém světě. V zimě vám tato pochoutka pocházející z Andalusie dodá energii, v létě zase příjemně osvěží.
Ingredience
3 stroužky česneku
3 ks červené papriky
500 g velkých zralých rajčat
1 salátová okurka
2 lžíce červeného vinného octa
4 ks jarní cibulky
1 konzerva rajčatového pyré
třtinový cukr
worcesterská omáčka dle chuti
sůl, pepř
olivový olej
čerstvá bazalka na ozdobu
Postup
Všechnu zeleninu postupně rozmixujte v mixéru, a to zhruba 7 až 10 minut. Směs pak dochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem, worcesterskou omáčkou a také 1 nebo 2 lžícemi kvalitního olivového oleje a vinným octem, případně ještě přidejte 1 lžičku citronové šťávy.
Nezapomeňte do polévky dle vlastní chuti přidat třtinový cukr. Místo něj ovšem můžete použít i klasický bílý. Polévku dejte alespoň na 3 hodiny vychladit do lednice.
Servírujte s čerstvými lístky bazalky, popřípadě dozdobte nadrobno nakrájenou zeleninou, která vám zbyla.