TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Už jste slyšeli o kreolské kuchyni? A ochutnali jste ji? Měli byste, protože v téhle kuchyni se snoubí hned několik kontinentů, mnoho národností a miliony chutí!

Kreolská kuchyně je známá svou rozmanitostí a pestrostí. Všeobecně je považována za nejlepší v celém Indickém oceánu – a nutno uznat, že nejde o žádné přehánění. Vychází z několika různých kuchyní, patrný je hlavní vliv francouzské, africké a indiánské kuchyně, ale také španělské, čínské a indické.

Říká se, že pravé a poctivé kreolské pokrmy potřebují spoustu času a hodně lásky. Jsou tím myšlena jídla, která se vaří pomalu, aby došlo k propojení všech chutí, navíc se nepřipravují nikdy jen pro jednu osobu, ale rovnou celou rodinu nebo partu přátel. V kreolské kuchyni však lze najít i celou řadu jednoduchých a výborných pokrmů připravovaných za kratší dobu.

Základem mnoha jídel je tak zvaná svatá trojice – paprika, cibule a celer. Mezi hlavní suroviny patří ryby, mořské plody a rýže. Kreolská kuchyně využívá širokou paletu koření: česnek, bobkový list, oregano, tymián, zázvor, muškátový oříšek, badyán, vanilka, koriandr, hřebíček, máta, kardamon, kari, chilli a podobně.

Ze zmíněných ryb a mořských plodů si lze pochutnat například na tuňákovi, barakudě, sumci, krevetách, krabech, humrech či chobotnici. Výtečné a oblíbené je rybí maso smažené v těstíčku a zalité sladkokyselou omáčkou, rybí koule, rybí kari nebo ryba v kokosovém mléce.

Z masa se využívá především drůbež a vepřové, narazit však můžete i na zvěřinu (především vodní ptactvo) a králičí. Za pochoutku bývá považován kaloň, jehož maso je však poměrně tuhé. Jako příloha se kromě rýže používá chlebovník či brambory, a to i sladké, tzv. batáty. K dalším častým ingrediencím patří kukuřice, luštěniny, citrusy a chilli papričky, z nichž se často připravují ostré omáčky (například tabasco).

Na své si přijdou i milovníci sladkého. Pochutnají si totiž na kokosových ořeších, mangu, banánech, melounu, papáje a podobně.  Samostatnou zmínku si pak zaslouží lahodné jemné pudinky, banánové placky filhoses de banana a sladké brambory vařené ve vodě s pomerančovou kůrou. V dezertech se často používá vanilka, kokos a karamel.

Z nápojů lze uvést ovocné džusy, kávu a čaj. Pokud se jedná o alkohol, ne v každé destinaci, pro kterou je typická kreolská kuchyně, je jednoduše dostupný. Většinou však nechybí pivo a palmové víno (callou), které bývá domácí výroby. Setkat se můžete také s rumy takamaka a likéry různých příchutí (kokosový – bacca, ananasový – lapuree).

A kde tedy kreolskou kuchyni ochutnat? Typická je například pro Louisianu, a to především pro město New Orleans. Mezi známé zdejší pokrmy patří gumbo a jambalaya, rýžová směs podobná španělské paelle vařená v jednom hrnci. Kromě rýže většinou obsahuje zeleninu (rajčata), klobásu (například krokodýlí), exotické koření a někdy i kousky masa nebo mořských plodů.

Další destinací jsou Kapverdy, kde lze najít směsici portugalské a kreolské kuchyně. Mezi základní suroviny patří již zmíněné ryby a plody moře, luštěniny, kukuřice a sladké brambory. Jako předkrm si můžete dopřát polévku (canjas), vařenou v mnoha variantách (langustová, kuřecí apod.). Nejvyhlášenější rybou je tuňák, ze kterého se kromě jiného připravují úžasné steaky. Národním jídlem je však cachupa, směs kukuřice, fazolí, sladkých brambor, zelí, dýně a případně masa nebo ryb. Další národní pochoutkou je grilovaný kozí sýr, který se připravuje na slano i na sladko (s medem či marmeládou a tropickým ovocem). Z typických nápojů můžete ochutnat pivo Strela nebo pálenku z cukrové třtiny zvanou grogue.

Také na Seychelách se lze setkat s kreolskou kuchyní. Jídla zde však většinou nebývají tak silně kořeněná, protože dle zvyků se nesmí přebít chuť hlavní suroviny. Samozřejmě se opět využívají ryby a mořské plody. Dalšími nepostradatelnými surovinami jsou rajčata, pekanové ořechy a vanilka. Jako příloha se opět podává rýže, zelenina, brambory či placky z chlebovníku. Místní specialitou je dravá ryba Red Snapper a milionářský salát připravovaný z mladých výhonků palem. Časté jsou také různé druhy kari – zeleninové, kuřecí, rybí či chobotnice na kari. K jídlům nesmí chybět omáčky ať už z kokosového mléka nebo chilli papriček. Mezi oblíbené sladkosti patří tropické ovoce, banánové koláčky či karamelizované banány. Z klasických nápojů lze uvést pivo Seybrew, palmové víno a různé likéry.

Vypravte se s cestovní kanceláří Blue Style za poznáním kreolské kuchyně a zažijte dokonalou dovolenou plnou nezapomenutelných zážitků, a to nejen těch gastronomických!

 

Nenechte si ujít další zajímavé články