Pošírované vejce můžete do svých receptů zařadit častěji, je to známka vyspělejšího kuchaře!
Suroviny
2 lžíce olivového oleje
200 g nakrájené slaniny
1 stroužek česneku
180 g bílého chleba bez kůrky
1 salát frisée
1 šalotka
Na zálivku
1 šalotka nasekaná najemno
1 lžíce červeného vinného octa
1 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce bílého vinného octa
2 čerstvá vejce
sůl a pepř
Postup
Na pánvi s olivovým olejem opečeme slaninu a česnek. Slaninu vyndáme, k česneku přidáme chleba a opečeme ho. Na zálivku si připravíme šalotku, ocet, hořčici, 1 lžíci vody. Vše prošleháme v misce a postupně přidáváme olej, až zálivka zhoustne.
V kastrůlku přivedeme k varu vodu s octem. Vejce rozklepneme do naběračky, lžící uděláme ve vodě vír a vejce do něj ponoříme. Pošírujeme každé vejce 3 minuty. Opraný salát rozdělíme na talíře, ozdobíme kroužky cibule, chlebovými krutonky a slaninou. Zalijeme zálivkou a před podáváním položíme doprostřed pošírované vejce.