TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Klasický tmavý a čokoládový dort s třešněmi miluje snad každý!

Suroviny

200 g třešní
240 g čokolády, másla, cukru
150 g hladké mouky
6 vajec
1 kypřící prášek do pečiva
pár kapek pomerančového likéru

Na polevu

200 ml smetany
30 g cukru
200 čokolády
40 g másla

Postup

Na dno formy dortu dáme pečicí papír. Okraje formy stačí vymazat máslem a vysypat moukou. Dále si připravíme vodní lázeň, ve které rozpustíme máslo a čokoládu. Dáme pozor na to, aby čokoláda nebyla příliš horká.

V kuchyňském robotu začneme šlehat vejce a postupně přidáváme cukr. Vejce je třeba vyšlehat až do bílé pěny, která sice nebude tak pevná jako například sníh z bílků, ale výrazně nabude na objemu. Jakmile jsou vejce dostatečně ušlehaná, přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem, promícháme a přidáme zbytek ingrediencí – mouku, kypřicí prášek a nakonec třešně.

Směs nalijeme do formy a dáme péct na 160 °C zhruba 35 až 40 minut. Po upečení necháme dort chvíli vychladnout, vyjmeme z formy a otočíme, čímž docílíme rovných okrajů.

Pokapeme alkoholem a ještě za tepla polijeme první polovinou polevy, kterou můžeme po dortu rozetřít. Jakmile dort dostatečně zchladne, polijeme druhou polovinou polevy a přendáme do chladničky. Nakonec ozdobíme a podáváme s čerstvou šlehačkou.

Poleva

V rendlíku zavaříme smetanu společně s cukrem a přilijeme k čokoládě, chvíli nemícháme. Jakmile je čokoláda dostatečně rozehřáta, vše promícháme. Do ještě teplé směsi vmícháme máslo.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články