Skvěle chutná samotný i plný ovoce, čokolády, zmrzliny a šlehačky.
Suroviny
40 g droždí
500 g polohrubé mouky
80 g másla
2 vejce
2 lžíce cukru (moučka)
250 ml mléka
Na potření a posypání
5 lžic rozpuštěného másla
150 gramů cukru (písek) smíchaného se 2 lžičkami skořice
Postup
Z rozdrobeného droždí, dvou lžic vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce mouky připravte řidší kvásek a nechte ho na teplém místě v zakryté nádobě vzejít. Ze vzešlého kvásku, mouky, másla, vajec, cukru a mléka vypracujte těsto. Nechte ho 30 min kynout na teplém místě.
Z těsta vyválejte na pomoučeném vále asi 4 mm silnou placku. Z ní odkrajujte přibližně 4 cm široké pruhy a ty navíjejte na zavařovací sklenice. Pak potřete máslem a posypejte skořicovým cukrem.
Sklenice postavte na plech. Trdelník pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 min. Upečené trdelníky sundejte ještě teplé ze sklenic a hned podávejte.
Náš tip
Lze je upéct dopředu a v dobře uzavřených sáčcích nechat zamrazit.