TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Domácí nakládané zelí můžeme ochutit i několika ingrediencemi naráz, podle toho co máme rádi.

Suroviny na 4 porce

30 kg jemně nakrouhaného zelí
½ kg cukru
¼–½ kg soli
1kg cibule
½ sáčku anýzu
několik zrnek celého pepře
nové koření
2 snítky kopru

Postup

Na dno soudku či velké nádoby dáme snítky kopru. Ostatní ingredience dobře promícháme a namačkáme do soudku, který musí být dostatečně velký, protože při kysání vyteče šťáva a zvětší se tak objem (později ovšem objem zase slehne).

Zelí zatížíme prkénkem a kamenem.

Použijeme-li kameninový soudek se žlábkem na vodní uzávěr, vykvašená šťáva zůstává naprosto čistá. Místo anýzu lze použít kmín, na dno soudku lze také přidat asi 10 vinných listů.

Nenechte si ujít další zajímavé články