TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Tarator je asi nejtypičtější polévka zastudena anebo tekutý salát a v okurkové sezoně byste ji rozhodně neměli opomenout. Pochází z Balkánu, ale v jednotlivých zemích se její příprava v detailech liší.

Ingredience

1 větší salátová okurka
4 stroužky česneku
4 až 5 lžic olivového oleje
500 ml acidofilního mléka
1 velký bílý jogurt s živými kulturami
½ citronu
1 lžíce nasekaného kopru
1 lžíce nasekané petrželky
80 g vlašských ořechů
sůl, chilli koření

Postup

Pečlivě omytou okurku nahrubo nastrouháme, ale neloupeme ji. Česnek utřeme se solí a koprem, přidáme olej a vše smícháme dohromady.

Poté vmícháme acidofilní mléko, jogurt, čerstvý kopr a petrželku. Polévka nesmí být příliš hustá, a proto je možné ji naředit vodou.

Tarator pak necháme odležet a vychladit. Téměř hotový tarator ještě zakapeme citronovou šťávou a dáme vychladit. Před podáváním každou porci ozdobíme nasekanými ořechy. Můžeme podávat i na kostky ledu. Přidáním chilli si můžeme snadno připravit i ostřejší variantu.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články