TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Dříve prosté jídlo Valachů, dnes gastronomický poklad Česka. Kyselica je hutná polévka, která nejlépe chutná s podmáslovým chlebem. Dát si ji můžete i se sušenými houbami.

Ingredience

500 g červených fazolí
100 g sušených hub
100 g másla
200 g nadrobno nakrájené cibule
2 ks bobkového listu
5 kuliček nového koření
1 lžička kmínu
2 lžíce pšeničné hladké mouky
1 l kuřecího vývaru
750 g pokrájeného kysaného zelí
500 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř

Postup

Den předem namočte fazole, aby nabobtnaly. Hodinu před vařením namočte i houby. Fazole uvařte v nové vodě doměkka. Na másle zpěňte cibuli s kořením, přisypte mouku a nechte zpěnit. Zalijte vodou z hub, máte-li sušené, a vývarem. Přiveďte k varu.

Do polévky vložte zelí (vodu použijete na dochucení místo octa), uvařené fazole a namočené houby. Provařte 30 min, dochuťte solí, pepřem a vodou ze zelí, zalijte smetanou a podávejte.

 

Nenechte si ujít další zajímavé články