TisiceReceptu.cz
TisiceReceptu.cz

Pečivo z kynutého těsta je plněné mrkví a tradičně se podává při příležitosti Mrkvancové pouti v Polné. Ta probíhá na Husově náměstí druhou neděli v září a je zasvěcena patronu města, sv. Liguriáši. Nikde jinde v republice tyto sladké bochánky nenajdete, ale můžete si být jisti, že v Polné vám je naservírují v Měšťanském pivovaru.

Suroviny

1 kg mouky (2/3 polohrubé, 1/3 hladké)
200 g másla
1 lžíce sádla
200 g cukru
3 žloutky
50 – 70 g kvasnic
Sůl
50 rozemletých semen fenyklu
Mléko

Náplň

400 g nastrouhané mrkve
250 g cukru krystal
100 g másla
1 vanilkový cukr
fenykl, anýz, pepř, rum, mletý mák

Postup

Do nastrouhané mrkve přidáme 250g cukru, vanilkový cukr, fenykl a dusíme na másle.

Šťávu slijeme a mrkev zahustíme mákem a ovoníme rumem. Zaděláme těsto, necháme vykynout a vykrajujeme bochánky, které plníme dušenou mrkví. Bochánky klademe na plech, pomastíme, potřeme bílkem a posypeme mákem. Upečené necháme vychladnout, potíráme máslem a sypeme vanilkovým cukrem.

Nenechte si ujít další zajímavé články