Brambory vařené a pečené ve vývaru s česnekem mají znamenitou chuť. Můžete si je dát samotné nebo jako přílohu.
Potřebujete
1,5 kg brambor
1 lžíci olivového oleje
50 g másla
2–3 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
pepř, sůl
snítku tymiánu
Postup
Brambory se slupkou dobře omyjte a překrojte napůl. Ve větším vyšším pekáči rozpusťte máslo s olivovým olejem, přidejte oloupaný podrcený česnek a opékejte ho na středním plameni zhruba 2 minuty.
Přidejte brambory a dobře je promíchejte s česnekovým základem. Přelijte vývarem, opepřete a trochu osolte. Přiveďte k varu a pak vložte do trouby. Pečte při 200 °C 40–45 minut, dokud brambory nebudou měkké.
Vyndejte z trouby a dopečte na středním plameni sporáku. Brambory promíchávejte a počkejte, až se veškerá tekutina odpaří a vznikne lesklá glazura. Podávejte posypané čerstvým tymiánem a hrubou mořskou solí.