V Británii se s oblibou podává ovocný dort simnel.
Ingredience
400 g rozinek
50 g kandovaných třešní
80 g kandované kůry z citronu a pomeranče
230 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
175 g másla
175 g cukru
3 vejce
500 g marcipánu
2 lžíce meruňkového kompotu
Postup
Smíchejte rozinky, třesně a kůru, přisypejte mouku, prášek do pečiva, sůl a koření. Vyšlehejte cukr s máslem a přidejte vyšlehaná vejce. Zapracujte moučnou směs. Předehřejte troubu na 150 °C.
Polovinu těsta dejte do formy a marcipán rozdělte na třetiny. Jednu třetinu rozválejte a položte na těsto. Pak navrstvěte druhou část těsta a pečte 2,5 hodiny. Dort poté potřete kompotem.
Náš tip
Ze zbylého marcipánu vyválejte placku a pokryjte jí povrch dortu. Nezapomeňte také na kuličky.