Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem.
Suroviny
1 květák
120 g hladké mouky
100 ml vody
sůl
Na omáčku
60 g másla
100 ml barbecue omáčky
1 stroužek česneku
drcené chilli
sůl
pepř
Postup
Z květáku odstraňte listy, vyřízněte košťál a rozdělte ho na jednotlivé růžičky.
Mouku smíchejte se špetkou soli a s vodou a vyšlehejte hladké těstíčko bez hrudek. Nemělo by být příliš řídké ani příliš husté.
Růžičky květáku v těstíčku postupně obalujte ze všech stran a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní plech s květákem. Pečte asi 15–20 minut. Dostatečně upečený květák poznáte podle toho, že z papíru půjde lehce odloupnout.
Na omáčku rozpusťte máslo, smíchejte ho s barbecue omáčkou a ochuťte prolisovaným česnekem, solí, pepřem a drceným chilli. Květák nechte lehce zchladnout a v omáčce ho obalte.
Pečte ho ještě 15 minut dokřupava. Podávejte se zeleninovými hranolky a jogurtovým dipem, případně se zakysanou smetanou smíchanou s nivou nebo jiným modrým sýrem. Sýr se však musí pořádně rozmačkat, aby se dokonale spojil se smetanou.