Jednoduchý recept z levných a dostupných druhů zeleniny – brambor a zelí. Doplnit je můžete špenátem, jogurtovým dipem nebo zeleninovým salátem.
Potřebujete
500 g brambor
250 g kysaného zelí
1 cibuli
4 lžíce bramborového škrobu
1 vejce
sůl, pepř
sádlo nebo olej
Postup
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Zelí nechte okapat a pokrájejte ho na menší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Brambory, zelí a cibuli vložte do větší mísy. Případnou tekutinu slijte. Pak přidejte vejce, bramborový škrob, podle chuti osolte a opepřete a vše dobře promíchejte.
Na větší pánvi rozehřejte sádlo nebo olej. Z těsta tvořte středně velké placky a smažte je na pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte teplé i studené, dobře zelníky chutnají také s mlékem či kefírem.