Je plná kandovaného ovoce a mandlí. Doslova se rozplývá na jazyku.
Suroviny
250 g másla + máslo na potření
špetka soli
250 ml mléka
moučkový cukr na posypání
1 lžíce hnědého rumu
120 g rozinek
500 g polohrubé mouky
50 g droždí
150 g mandlí
150 g kandované pomerančové kůry
2 lžičky citronové kůry
120 g cukru
Postup
Mouku prosejte do mísy, doprostřed udělejte důlek. Rozdrobte do něj droží a smíchejte ho s lžicí cukru a 3 lžícemi vlažného mléka. Nechte 15 minut odpočívat.
Kolem kvásku nasypejte zbylý cukr, sůl a nakrájené máslo. Přidejte citronovou kůru, rum, kandovanou kůru z pomeranče, rozinky a mandle.
Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut kynout. Z těsta vyválejte šišku, doprostřed zatlačte váleček na nudle. Jednu půlku těsta vyválejte od středu do strany, pak ji přehněte přes nevyválenou část a přitlačte.
Štolu přeneste na plech. Pečte 1 hodinu na 180 °C. Pak štolu přelijte rozpuštěným máslem a posypejte moučkovým cukrem.
Náš tip
Do štoly lze přidat také marcipán nebo fondán.