Medová šunka je vynikající i studená, doplněná chlebem a dijonskou hořčicí.
Suroviny
1 kg šunky s kůží
4 lžíce kvalitního medu
2 lžíce nastrouhaného zázvoru
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
30 ml pomerančové šťávy
špetka skořice
špetka badyánu
20 ks hřebíčku
Postup
Šunku vložte do hlubokého pekáčku. Kůži nařezejte do mřížky a do řezů zapíchejte hřebíčky. Z medu, zázvoru, pomerančové šťávy, oleje, skořice, badyánu a česneku vytvořte marinádu.
Tou potřete povrch šunky, zakryjte ji alobalem a dejte na několik hodin odležet do lednice, ideálně však přes noc. Druhý den z pekáčku odstraňte alobal a vložte ho do trouby předehřáté na 150 °C. Pečte asi hodinu.
V průběhu pečení šunku potírejte zbylou marinádou. Jakmile je povrch dozlatova upečený, vyndejte šunku z trouby a nechte ji ještě asi 10 minut odstát. Krájejte ji ostrým nožem na tenké plátky a podávejte s pečivem nebo bramborovým pyré.