Koláčky lussekatter (čte se lusikater) čili Luciiny kočičky jsou tradiční švédské pečivo, které se jí už ve svátek svaté Lucie (13. 12.).
Potřebujete
150 g másla
500 ml mléka
50 g droždí
½ lžičky šafránu nebo kurkumy
250 g měkkého tvarohu
½ lžičky soli
100 g cukru krupice
700 g hladké mouky
1 vejce
100 g rozinek
Postup
V rendlíčku rozpusťte máslo, pak přilijte mléko a zahřejte na teplotu cca 37 °C. Do mísy rozdrobte droždí, přisypte šafrán nebo kurkumu, zalijte mlékem s máslem a vše dobře promíchejte. Přidejte tvaroh, cukr, sůl, míchejte a postupně přisypávejte mouku a vypracujte hladké a vláčné těsto. Nechte kynout asi 30–40 minut.
Těsto prohněťte a rozdělte na cca 40 dílů. Vyválejte z nich válečky a z nich tvarujte „esíčka“. Položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
Pečivo potřete rozšlehaným vejcem a v závitech ozdobte rozinkami. Pečte ho uprostřed trouby při 225 °C zhruba osm minut.