Oblíbený český recept, který nejlépe chutná pochopitelně na Vánoce!
Suroviny
300 g ječných krup
150 g sušených hub
1 cibule
2 stroužky česneku
3 lžíce sádla
½ lžičky drceného kmínu
1 lžička majoránky
sůl
pepř
Postup
Kroupy a sušené houby namočte asi na 2 hodiny do studené vody. Kroupy poté uvařte v osolené vodě doměkka, trvá to zhruba 40 minut.
Ve velkém hrnci rozehřejte sádlo a osmažte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, zasypejte ji drceným kmínem a opékejte asi 30 vteřin, aby se uvolnila vůně kmínu.
Poté do hrnce přidejte přecezené kroupy a houby s naběračkou vody, ve které byly namočené. Vše dobře promíchejte a dochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.
Na závěr kroupy osolte a opepřete podle chuti. Takto ochucenou směs povařte za občasného míchání asi 5 minut. Poté ji rozprostřete do zapékací formy vymazané sádlem, uhlaďte povrch a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.